Sunday, November 1, 2009

ALPA SEORANG WANITA.....

Kalau Tsunami Kasih saya membicarakan soal lelaki yang berpaling arah setelah membina mahligai cinta lebih daripada 20 tahun...tidak adil kalau saya tidak mengupas diri wanita,kelemahan dan kelebihan mereka. Mungkin persepsi kepada lelaki selalunya negatif..tidak kurang juga kita dikejutkan dengan sikap wanita yang kadangkala mengundang ketidakbahagiaan dalam rumah tangga.
Ketika bersarapan pagi semasa berkursus di Hotel R......Kota Bharu,seorang guru lelaki membuka cerita. Kami berkursus 3 hari 2 malam. Katanya..."malam tadi cikgu tu...lepas kita habis slot kul 11 mlm...bini dia call suruh balik. Dia tak bagi cikgu tu tidur hotel...malam2 buta tu dia redahlah balik ke B...t. Pagi2 esok slot ada kul 8". "Selalu ke macam tu...bini dia sayang kot",saya mencelah. Jawab guru yang bercerita"dah selalu macam tu....kalau gi kursus mana2 bini dia sibuk,col dan suruh balik....kesian sungguh.Sayang apa lagu tu...bini control tu...".
Kami guru2 perempuan diam. Kata Dyza.."kalau saya tak suruh suami balik malam2 cam tu...kalau apa2 jadi tak ke menyesal...". Saya mencelah...."kadang2 silap lelaki juga. Di awal perkahwinan tak berkeras dengan bini.Ikut je...perempuan ni kak zie akui kalau orang terlebih cakna,sayang dan buat manja,mulalah mua. Kak zie akui tu,walaupu kak zie perempuan".

Seorang guru lelaki paling muda dalam kalangan kamiberkata"saya setuju kata kak zie tu...macam saya....mula2 kawin dulu saya buat sendiri semua....senduk nasi sendiri,ambik air minum pas tu basuh pinggan sendiri....last2 sampai sekarang,8 tahun kawin bini saya tak pernah sendukkan nasi....apa nak buat,saya pun dah tak terkata...". Haaah....ambik engkau,mahu terbeliak biji mata kita.

Kadang-kadang benda2 macam itulah yang kita terlepas pandang. Suami buat sendiri...kita ingat dia nak tolong kita walhal dia nak test kita..harap2 bini kata "tak payah bang,biar sayang buat,biar baby buat,biar kita,buat biar amba buat...whatever.....".Bagi kita benda2 remeh macam tu,sekadar sendukkan nasi,gosok baju atau buatkan air apalah sangat.Tapi tidak begitu pada orang lelaki. Di luar bukan main kita bersolek,wangi dan bergaya tetapi bila di rumah...serabai(bukan serabai ebriza yang cecah kuah tu...hehehe)..
Kesimpulannya....kita jangan take for granted.....hidup berumah tangga ni macam2 ujiannya.Kita ikut rentak suami. Kalau dia nak kita manjakan dia,kita manjakan.Kalau nampak dia duk kerling gadis2 tepi jalan yang bergaya.....kita balik buat di rumah. Bergaya macam yang dia suka...hehehe..tak rugi pun kalau kita cantik depan suami...betul tak ?
Macam ceramah kaunselor masa saya berkursus perundangan syariah tu...seorang suami tak pernah minum air yang isterinya buatkan sampai jadi konflik. Bila hadir sesi kaunseling rupa-rupanya suami tak minum air milo dan si isteri pulak tak bertanya apa jenis air yang suami mahu terus je buat milo.......hehehe...boleh percaya ke ? Marilah puan-puan kita cuba perbetulkan kealpaan kita biar sang suami tiada komplen.....kalau dia cari lain jugak....biar sampai orang kata...apalah punya suami...bini macam tu punya hebat cari yang hampehhh!!!!!

ALPA SEORANG WANITA.....